Stručni časopis o energetici, gospodarstvu, ekologiji, etici

Stručni časopis EGE (energetika, gospodarstvo, ekologija i etika) izlazi od 1993. i do kraja 2022. godine ukupno je objavljen 146 broj.
Čitatelji časopisa su svi oni kojima su teme iz spomenutih područja nezaobilazne u svakodnevnom radu, a prije svega stručnjaci iz područja energetike, djelatnici visokoškolskih i znanstvenih ustanova i državnih tijela, projektanti, serviseri, instalateri i izvođači energetske, termotehničke, procesne i plinske opreme, instalacija i postrojenja, trgovci opremom te svi drugi koje te teme na bilo koji način zanimaju.

info_outlineOve godine slavimo 30. rođendan!

Teme koje časopis obrađuje uglavnom pokrivaju sljedeća stručna područja:

 • energetiku, toplinarstvo i gospodarenje energijom (elektrane, toplane, energetska postrojenja, nuklearnu energetiku, elektroenergetske sustave, energetsku učinkovitost, uštede na energiji te mogućnosti realizacije i provedbe takvih projekata)
 • gospodarstvo vezano uz energetiku i tehniku općenito (cijene energenata, energetske strategije i sl)
 • tehniku, sustave, instalacije i opremu grijanja i pripreme potrošne tople vode, klimatizacije, ventilacije i hlađenja
 • plin i plinsku tehniku, sustave, instalacije i opremu te dimnjačarstvo
 • obnovljive izvore energije, povlaštene proizvođače električne energije
 • ekologiju i zaštitu okoliša
 • elektrotehniku i rasvjetu
 • elektromobilnost
 • projektiranje, rukovanje, održavanje, istraživanje i inženjering
 • regulaciju, upravljanje, mjerenje i primjenu računala
 • zgradarstvo i toplinske izolacije
 • propise, normizaciju, obrazovanje i stručno usavršavanje, stručne skupove i sajmove
 • inženjersku i poslovnu etiku.

EGE 5/2022 donosi:

Ulaganja valja pomaknuti s deklarativne na provedbenu razinu

S obzirom na to da se Hrvatska po izdvajanjima za znanost, visoko obrazovanje i inovacije već godinama nalazi ispod europskog prosjeka, neophodno je osnažiti ulaganja u ta područja.

Politika - olakotna, a ne otegotna okolnost

Politika, ističu gospodarstvenici, ne smije stajati na putu razvoja novih rješenja i usluga ili, primjerice, ulaganju u nove proizvodne kapacitete. Dakle, poslovično složenu administraciju, dulje rokove plaćanja ili čekanja na odgovarajuće ‘papire’ valja poslati u povijesnu ropotarnicu.

Energetska rješenja za izazovna vremena

Da su rasprave o temama iz područja energetike nužne, možda baš kao što to nikada do sada nisu bile, potvrdio je i ovogodišnji skup Power & Energy Masters na kojem su se 12. - 14. listopada u Zadru okupili svi važni čimbenici u hrvatskoj energetici i s njome povezanih područja.

Zelenim ulaganjima do sigurne i čiste budućnosti

Europska unija odavno je odlučila kročiti zelenim stazama. Štoviše, u tome je svjetski predvodnik pa većina europskih ulaganja u energetiku otpada na održive, klimatski neutralne, niskougljične i, primjerice, energetski učinkovite projekte.

Ukrajina je (i ranije bila) elektroenergetski dio Europe!

Brzoj provedbi postupka primanja Ukrajine i Moldavije u svojstvu promatrača u Europsku mrežu operatora prijenosnih sustava za električnu energiju (ENTSO-E) doprinijeli su mnogi čimbenici, ali svakako sadašnji rat i dogovori provedeni prije više od pet godina. No, malo je poznato da je dio Ukrajine već 20 godina bio dio velikog europskog EES-a.

Obnovljivi izvori u prvom su planu

Baš kao i u svim drugim područjima energetike i termotehnike, i u tehnici hlađenja, ventilacije i klimatizacije rješenja koja uključuju primjenu obnovljivih izvora dolaze u prvi plan. Pri tome se ponajviše misli na dizalice topline. No, ne treba zaboraviti ni rješenja koja koriste radne tvari sa što manjim utjecajem na okoliš. Dakako, energetska učinkovitost bilo kojeg rješenja ne smije biti upitna.

Imperativ je smanjenje potrošnje energije

Čini se da su pioniri energetske tranzicije itekako bili u pravu i da će jedino oslanjanje na obnovljive izvore osigurati pravu samodostatnost i neovisnost kada se radi o opskrbi Europe energijom. Jedino što će se sada za to morati platiti mnogo viša cijena.

Budućnost projektiranja, gradnje, ali i korištenja zgrada

Više nije potrebno naglašavati težinu klimatske krize kojoj se nedavno pridružila i energetska nesigurnost. Ono što je potrebno je predložiti rješenja kako bi se neminovni štetni učinci što više ublažili, a jedno od područja s najviše prostora za napredak zasigurno je graditeljstvo.

shopping_cart