Stručni časopis o energetici, gospodarstvu, ekologiji, etici

Stručni časopis EGE (energetika, gospodarstvo, ekologija i etika) izlazi od 1993. i do kraja 2022. godine ukupno je objavljen 146 broj.
Čitatelji časopisa su svi oni kojima su teme iz spomenutih područja nezaobilazne u svakodnevnom radu, a prije svega stručnjaci iz područja energetike, djelatnici visokoškolskih i znanstvenih ustanova i državnih tijela, projektanti, serviseri, instalateri i izvođači energetske, termotehničke, procesne i plinske opreme, instalacija i postrojenja, trgovci opremom te svi drugi koje te teme na bilo koji način zanimaju.

info_outlineOve godine slavimo 30. rođendan!

Teme koje časopis obrađuje uglavnom pokrivaju sljedeća stručna područja:

 • energetiku, toplinarstvo i gospodarenje energijom (elektrane, toplane, energetska postrojenja, nuklearnu energetiku, elektroenergetske sustave, energetsku učinkovitost, uštede na energiji te mogućnosti realizacije i provedbe takvih projekata)
 • gospodarstvo vezano uz energetiku i tehniku općenito (cijene energenata, energetske strategije i sl)
 • tehniku, sustave, instalacije i opremu grijanja i pripreme potrošne tople vode, klimatizacije, ventilacije i hlađenja
 • plin i plinsku tehniku, sustave, instalacije i opremu te dimnjačarstvo
 • obnovljive izvore energije, povlaštene proizvođače električne energije
 • ekologiju i zaštitu okoliša
 • elektrotehniku i rasvjetu
 • elektromobilnost
 • projektiranje, rukovanje, održavanje, istraživanje i inženjering
 • regulaciju, upravljanje, mjerenje i primjenu računala
 • zgradarstvo i toplinske izolacije
 • propise, normizaciju, obrazovanje i stručno usavršavanje, stručne skupove i sajmove
 • inženjersku i poslovnu etiku.

EGE 1/2023 donosi:

Brzo prođe 30 godina!

Ništa ne nastaje ni iz čega. Upravo smo toga bili svjesni prije 30 godina kada smo pokretali časopis EGE. Stoga su zdrave, stručne ideje i tehnički način razmišljanja i pristupanja zadacima ono čemu smo i danas ostali vjerni.

Trideset godina od miniranja brane Peruča

Miniranje brane HE Peruča u Domovinskom ratu prije tri desetljeća predstavljalo je ozbiljnu prijetnju svemu nizvodno od nje.

Obnovljive, sigurne i pouzdane

Osim HE Jaruga koja će u prosincu proslaviti 120. godina od puštanja u pogon, još jedna hrvatska hidroelektrana ove godine slavi ‘okruglu’ obljetnicu.

Kakva su iskustva iz Amerike?

Ubrzana izgradnja postrojenja na obnovljive izvore energije jedno je od rješenja Europske unije za prevladavanje energetske krize.

Mrtva trka između hibridnih i vozila s dizelskim motorom

Od početka siječnja do konca listopada prošle godine, polovica prodaje ili 52,9% otpadala je na automobile s benzinskim motorom.

Kako u BIM?

Informacijsko modeliranje gradnje (eng. building information modeling) je metodologija upravljanja informacijama. Sastoji se od procesa i standarda koji su podržani tehnološkim rješenjima.

Digitalno, učinkovito i održivo - bitni koraci prema svijetloj budućnosti

Krize koje u proteklom vremenu slijede jedna drugu potiču nova razmišljanja o tome koje odgovore i rješenja dati ne samo za sadašnjost, već i za budućnost.

Hrvatski geotermalni potencijali su potcijenjeni

Prvi ovogodišnji seminar o mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije bio je posvećen geotermalnoj energiji i dizalicama topline voda - voda i tlo - voda.

shopping_cart