Stručni časopis o energetici, gospodarstvu, ekologiji, etici

Stručni časopis EGE (energetika, gospodarstvo, ekologija i etika) izlazi od 1993. i do kraja 2021. godine ukupno je objavljen 141 broj.
Čitatelji časopisa su svi oni kojima su teme iz spomenutih područja nezaobilazne u svakodnevnom radu, a prije svega stručnjaci iz područja energetike, djelatnici visokoškolskih i znanstvenih ustanova i državnih tijela, projektanti, serviseri, instalateri i izvođači energetske, termote-hničke, procesne i plinske opreme, instalacija i postrojenja, trgovci opremom te svi drugi koje te teme na bilo koji način zanimaju.

info_outlineizlazimo već 30 godina!

Teme koje časopis obrađuje uglavnom pokrivaju sljedeća stručna područja:

 • energetiku, toplinarstvo i gospodarenje energijom (elektrane, toplane, energetska postrojenja, nuklearnu energetiku, elektroenergetske sustave, energetsku učinkovitost, uštede na energiji te mogućnosti realizacije i provedbe takvih projekata)
 • gospodarstvo vezano uz energetiku i tehniku općenito (cijene energenata, energetske strategije i sl)
 • tehniku, sustave, instalacije i opremu grijanja i pripreme potrošne tople vode, klimatizacije, ventilacije i hlađenja
 • plin i plinsku tehniku, sustave, instalacije i opremu te dimnjačarstvo
 • obnovljive izvore energije, povlaštene proizvođače električne energije
 • ekologiju i zaštitu okoliša
 • elektrotehniku i rasvjetu
 • elektromobilnost
 • projektiranje, rukovanje, održavanje, istraživanje i inženjering
 • regulaciju, upravljanje, mjerenje i primjenu računala
 • zgradarstvo i toplinske izolacije
 • propise, normizaciju, obrazovanje i stručno usavršavanje, stručne skupove i sajmove
 • inženjersku i poslovnu etiku.

EGE 3/2022 donosi:

U dvije godine mogli bismo dodatno povećati kapacitete

Terminal za prihvat ukapljenog prirodnog plina na Krku pokazao se kao superioran jamac sigurnosti opskrbe plinom Hrvatske i gravitirajućih zemalja u ovim nevjerojatno izazovnim vremenima. Na rad terminala i ambiciozne planove za budućnost svojevrsnog plinskog ‘huba’ na Krku osvrnuo se direktor tvrtke LNG Hrvatska Hrvoje Krhen, dipl. ing.

Nešto je i zeleno!

Kapaciteti za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora trebali bi se povećati za 50% u razdoblju 2019. - 2024. godine, a trend predvodi Sunčeva energija. Prema izvješćima i prognozama Međunarodne agencije za energiju (IEA), posljednjih godina se najbrže razvijaju projekti za iskorištavanje Sunčeve energije, vjetroenergije i hidroenergije.

Energetska odobrenja - sporo i (ne)dostižno?!

Natječaji za energetska odobrenja, koje za projekte obnovljivih izvora energije izdaje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, kasne mjesecima. Bojazan da će razvoj projekata u bliskoj budućnosti biti usporen je opravdana.

Daleko je Sunce

Postavlja se pitanje zašto su ostale zemlje Europske unije znatno uspješnije u primjeni Sunčeve energije od Hrvatske, a očito imaju manje solarne prinose! Takav je rezultat zabrinjavajuć, kada se razmatra samo građanska energetika jer će ambiciozniji naći put do vlastite energije ako računica pokazuje opravdanost.

Odlučno na zelenom putu

Ciljevi prometne tranzicije su ambiciozni, ali ključno je budućim naraštajima u nasljeđe ostaviti čisti zrak. Bio je to jedan od zaključaka ovogodišnjeg, već trećeg po redu Foruma o električnim i vozilima na plin, vodik i gorivne članke i rješenjima za održivi razvoj prometa Nova era prometa koji je sredinom svibnja održan u Zagrebu.

Potreba za prelaskom na održiviji promet

Europski zeleni plan uključuje cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova iz prometa za 90% do 2050. godine u odnosu na referentne vrijednosti iz 1990., a upravo prelazak na održiviji promet od ključne je važnosti za njegovo postizanje.

Može li se bez ruskog plina?

Njemačka je pretpostavljala intenzivan razvoj i primjenu obnovljivih izvora, prvenstveno vjetroelektrana i sunčanih elektrana uz značajnu uporabu (ruskog) prirodnog plina. Upravo obustava dotoka tog plina kao sredstvo pritiska na EU, a prvenstveno na Njemačku kao najvećeg korisnika, pali alarm za sve.

Za čisto zadarsko more

Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Zadar - Petrčane pokrenut je u svrhu usklađivanja s europskim direktivama koje se odnose na odvodnju i pročišćavanje komunalnih otpadnih voda i kakvoću mora za kupanje.

shopping_cart