Stručni časopis o energetici, gospodarstvu, ekologiji, etici

Stručni časopis EGE (energetika, gospodarstvo, ekologija i etika) izlazi od 1993. i do kraja 2022. godine ukupno je objavljeno 146 brojeva.
Čitatelji časopisa su svi oni kojima su teme iz spomenutih područja nezaobilazne u svakodnevnom radu, a prije svega stručnjaci iz područja energetike, djelatnici visokoškolskih i znanstvenih ustanova i državnih tijela, projektanti, serviseri, instalateri i izvođači energetske, termotehničke, procesne i plinske opreme, instalacija i postrojenja, trgovci opremom te svi drugi koje te teme na bilo koji način zanimaju.

info_outlineOve godine slavimo 30. rođendan!

Teme koje časopis obrađuje uglavnom pokrivaju sljedeća stručna područja:

 • energetiku, toplinarstvo i gospodarenje energijom (elektrane, toplane, energetska postrojenja, nuklearnu energetiku, elektroenergetske sustave, energetsku učinkovitost, uštede na energiji te mogućnosti realizacije i provedbe takvih projekata)
 • gospodarstvo vezano uz energetiku i tehniku općenito (cijene energenata, energetske strategije i sl)
 • tehniku, sustave, instalacije i opremu grijanja i pripreme potrošne tople vode, klimatizacije, ventilacije i hlađenja
 • plin i plinsku tehniku, sustave, instalacije i opremu te dimnjačarstvo
 • obnovljive izvore energije, povlaštene proizvođače električne energije
 • ekologiju i zaštitu okoliša
 • elektrotehniku i rasvjetu
 • elektromobilnost
 • projektiranje, rukovanje, održavanje, istraživanje i inženjering
 • regulaciju, upravljanje, mjerenje i primjenu računala
 • zgradarstvo i toplinske izolacije
 • propise, normizaciju, obrazovanje i stručno usavršavanje, stručne skupove i sajmove
 • inženjersku i poslovnu etiku.

EGE 4/2023 donosi:

Potrebna su pametna, održiva i učinkovita prometna rješenja

Suvremenici smo ozbiljnih izazova kao što su klimatske promjene, degradacija okoliša i iscrpljivanje resursa. Svrsishodan odgovor je zelena tranzicija koja postaje neophodna i ključna za održivu budućnost.

Zelena tranzicija toplinarstva

Pariški sporazum, Europski zeleni plan, paket ‘Spremni za 55’ i prekidanje ovisnosti Europske unije o ruskim fosilnim gorivima neki su od izazova s kojima se trenutačno susreće europska energetika. Posljedično, treba dekarbonizirati i toplinarske sustave.

Godine grijanja na geotermalnu energiju

U Topuskom se geotermalna voda koristi za balneoterapiju i bazenske potrebe kompleksa Lječilišta Topusko i društva Top-Terme te, među ostalim, za grijanje poslovnih i stambenih prostora u javnom i privatnom vlasništvu.

Što odabrati za udobno i učinkovito grijanje?

Ako se u postojećem sustavu grijanja plinski ili uljni kotao zamijene dizalicom topline, energetska učinkovitost tako rekonstruiranog sustava grijanja uvelike ovisi o temperaturi polaznog voda.

Apokaliptično (ne)vrijeme i sunčane elektrane

Snažni udari kiše, tuča, orkanski vjetar, kratkotrajno zatamnjenje neba - sve se to događalo tijekom nevremena sredinom srpnja ove godine. Takvo nevrijeme na ovim prostorima nije bilo viđeno još od sredine prošlog stoljeća.

Kamo ide Europska unija - primjer Njemačke

Optimistični planovi Europske unije o napuštanju korištenja fosilnih goriva do 2050. godine, kako bi se emisije svele na nulu i zaustavio porast globalne temperature, u velikom su raskoraku sa stvarnošću.

Tvornica je sve više, baš kao i izazova

Kako bi se zadovoljila rastuća potražnja, širom Europe se gradi sve više tvornica za proizvodnju baterijskih ćelija i drugih elemenata baterija. Do kraja godine ukupni proizvodni kapaciteti mogli bi dosegnuti 175 GW h godišnje.

Već dva desetljeća prepoznatljiv simbol i referenca inženjerima

Kako je istaknuto na jubilarnom, 20. hrvatskom seminaru o tlačnoj opremi koji je početkom srpnja održan u Zagrebu, opremi pod tlakom se zbog opasnosti za ljude, okoliš i materijalna dobra uvijek mora posvetiti posebna pozornost.

shopping_cart